Prisuddeling 2008

’Håndgribelige billeder, der er skabt med kroppen’ vinder Hartmann Fondens Diplompris

Ordene er billedkunstner Allan Ottes definition på det særlige ved malerier. Sammen med Ivan Andersen, der er blevet kaldt en pokkers ferm kunstner i dagspressen, deler de to unge og internationalt anerkendte billedkunstnere Hartmann Fondens Diplompris på 150.000 kroner.

’Hele pointen med at lave billedkunst er for mig, at tanker og følelser kommer til udtryk gennem praktisk arbejde’, funderer Allan Otte, den yngste af de to prismodtagere, født 1978, som har gjort kometkarriere siden han trådte ud fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2007. Samme år som han fik udstedt afgangsbeviset blev han udvalgt til at designe årets Tivoliplakat - og er lige nu repræsenteret på Kunstmuseet Arken i Ishøj.

’Det er fantastisk at nogen sætter pris på ens indsats og uddeler en pris som Diplomprisen, hvor de ikke får noget konkret til gengæld’, fortsætter Allan Otte, ’det er ren og skær påskønnelse, der varmer’.

Ivan Andersen, født 1968 mener også bestemt Hartmann Fondens Diplompris luner: ’Det er rart at vide, at der er nogen, der lægger mærke til en. At blive værdsat’. Allerede samme år som Ivan Andersen blev færdiguddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2005 modtog han det lille Søndergaard-legat. Hans karriere er tilsvarende imponerende med separat- og gruppeudstillinger i ind- og udland. Senest har han den 5. april afsluttet en kritikerrost udstilling i Galleri Bo Bjerggaard i Kødbyen.

Begge malere tager udgangspunkt i en realistisk motivverden, der brydes af fremmedelementer og kaster et foruroligende skær over billedernes velkendte motiver – og nye betydninger skabes. Kunstkritiker Malou Erritzøe har udtalt: ’I Ivan Andersens billeder bruges virkelighedens elementer til at vise virkeligheden. Ikke som den er, men som den ikke er. Og siger dermed noget om, hvad maleriet er’.

Brødrene Hartmanns Fond overrækker prisen mandag den 14. april 2008 kl. 16:00
Prisuddelingen finder sted i Kulturhuset, Klampenborgvej i Lyngby, mandag den 14. april 2008 kl. 16.00. Ved denne lejlighed tildeler Brødrene Hartmanns Fond endvidere professor Klaus Bechgaard ved Kemisk Institut Mindeprisen på 300.000 kr.

Vedhæftet denne pressemeddelelse er fotos af dette års prismodtagere.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen for Brødrene Hartmanns Fond
John Gath, formand’


Fra venstre ses: Bestyrelsesformand John Gath, Allan Otte og
Ivan Andersen begge modtagere af Hartmann Fondens Diplompris,
og til højre ses professor Klaus Bechgaard.

 

Anerkendt kemiker hædres med Hartmann Fondens Mindepris og 300.000 kroner

EU's Descartes-pris, NKTs forskerpris, Hewlett-Packard Europhysics prize. Og nu Hartmann Fondens Mindepris på 300.000 kroner. Professor Klaus Bechgaard er en prisbelønnet mand, der også lægger navn til ’the Bechgaard salts’, organiske salte, der leder den elektriske strøm helt uden modstand. En videnskabelig opdagelse, der kan måles på stor international opmærksomhed - og ikke færre end 47.700 søgeresultater på Google.

’Det er ærefuldt for mig og en dejlig anerkendelse at modtage Hartmann Fondens Mindepris’, siger Klaus Bechgaard, hvis store interesse er at fremstille ’nye materialer med elektriske, optiske og magnetiske egenskaber’. Han har altid så længe han kan huske haft hang til naturvidenskab – biokemi, kemi og fysik. Lige nu er det blandt andet nanoteknologiske undersøgelser af olieholdige kalklag i Nordsøen, der får professorens opmærksomhed.

Klaus Bechgaard er et verdensnavn blandt kemikere og fysikere. 1969 blev startskuddet for hans videnskabelige karriere, hvor han som 24 årig nyuddannet cand.scient med kemi som hovedfag gik efter en licentiatgrad – og fik den. I dag er han efter år med ledende forskerstillinger i fysik, kemi, polymerforskning og nanoteknologi vendt tilbage til Københavns Universitet, hvor han startede – nu som professor ved Kemisk Institut.

Klaus Bechgaard er ud over sit professorat medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Akademiet for de Tekniske Videnskaber og siden 2002 Det Franske Videnskabsakademi.

Foruden de organiske salte, der bærer hans navn, har Klaus Bechgaard i samarbejde med forskningsgrupper i England, Holland og Tyskland undersøgt egenskaberne ved elektrisk ledende plastmaterialer – og for dette arbejde med ledende polymerer i 2000 modtaget EU's Descartes-pris.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen for Brødrene Hartmanns Fond
John Gath, formand


Bestyrelsesformand John Gath


Professor Klaus Bechgaard