Prisuddeling 2022

Prisuddeling 2022

Brødrene Hartmanns Fond blev stiftet i 1964. Fondens midler blev som en særlig gestus bragt til veje ved modtagelsen af en betydelig arv fra fru Emilie Hartmann, der var enke efter Louis Hartmann, en af stifterne af Hartmann-koncernen. Det er Fondens formål at yde bistand i form af legater til sociale, humanitære, kulturelle, uddannelsesmæssige eller videnskabelige formål. Siden 1986 har Fonden uddelt direktør Louis Hartmann og hustru Emilie Hartmanns Mindepris til personer, der gennem en særlig værdifuld indsats har bidraget til en fortsat positiv udvikling af det danske samfund. Med virkning fra 2003 er der desuden indstiftet Hartmanns Diplompris, der tildeles yngre personer, der inden for det danske samfund forventes at ville præstere en værdifuld indsats.

Direktør Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger  modtager af Direktør Louis Hartmann og hustru Emilie Hartmanns Mindepris med prisen følger 300.000 kr.

Link til tale og indstilling https://hrs.dk/14375 

Diplomprismodtager 2022

 DiplomPrisen overrækkes til Professor Dustin Clausen KU af Fondens bestyrelsesmedlem Professor Henrik Bruus

Motivation for tildeling af Hartmanns Diplompris:

Dustin Clausen, 36 år gammel og lektor i matematik ved Københavns Universitet, er blevet tildelt Hartmann Fondens Diplompris 2022. Prisen, som er på 150.000 kr., tildeles yngre personer, der inden for det danske samfund forventes at ville præstere en værdifuld indsats efter at have vist lovende resultater af almindelig samfundsmæssig værdi inden for sociale, humanitære, videnskabelige eller kulturelle områder.

Dustin Clausen arbejder med at udvikle og forstå den dybe forbindelse mellem geometri og talteori, to grundlæggende felter i matematik. Han har udviklet et vidtrækkende forskningsprogram med henblik på at konstruere disse geometriske strukturer. De første skridt i forskningsprogrammet er allerede i sig selv vægtige nye resultater, som er publiceret  i de førende internationale matematiske tidsskrifter. Det næste skridt i forskningsprogrammet udvikler Dustin Clausen i samarbejde med vinder af Fields Medaljen 2018, Peter Scholze,  Max Planck Institut Für Matematik, Bonn, Tyskland. De to har sammen introduceret feltet ”Condensed Mathematics” inden for talteori, og de har produceret en video i efteråret 2020 med en master class om emnet, som med mere end 15.000 seere under COVID-19 nedlukningen er blevet et for matematikere verdens hit. Dustin Clausen og Peter Scholze er nu ved at skrive en flere hundrede sider lang afhandling med detaljerne i deres teori. Dustin Clausen har vundet flere priser og forskningsbevillinger: David Mumford prize (Harvard 2008), Hoopes prize (Harvard 2008), NSF Graduate Research Fellowship (M.I.T. 2008-11), .

 

Dustin Clausen, hvis danske bedstefar emigrerede til Toronto i Canada, er student fra Billings Senior High School, Billings (MT) USA i 2003. Han modtog sin BSc-grad i matematik fra Harvard University i 2008, og siden sin PhD-grad i matematik fra M.I.T. i 2013. Efter endt uddannelse blev han tilbudt et National Science Foundation Postdoctoral Fellowship og et Dickson Instructorship ved University of Chicago, men han valgte at afvise disse og i stedet følge sine danske rødder og acceptere en femårig stilling som postdoc i matematik ved Københavns Universitet. I denne periode mødte han sin danske partner, Ida Emilie Hansen, med hvem han nu har to børn, Ingo and Aster. Familien flyttede i 2018 til Max Planck Institut Für Matematik, Bonn, hvor Dustin Clausen først var postdoc og siden blev forfremmet til leder af sin egen forskningsgruppe. I 2020 vendte familien tilbage til Danmark, idet Dustin Clausen modtog sit nuværende lektorat i matematik ved Københavns Universitet. Dustin Clausen er ved at udvikle sig til en af de førende matematikere i sin generation.