Hartmannprisen 2025 til Lasse Heje Pedersen professor i finansiering ved Copenhagen Business School. Hartmannprisen udgør kr. 300.000 kr.
HartmannFondens Diplompris til ph.d.-studerende, Cand.scient., Albert Bjerregård Sneppen, The Cosmic Centre, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet. Læs nedenfor
Lasse Heje Pedersen: En Nyskabende Stemme inden for Finansiel Økonomi og Samfund
Lasse Heje Pedersen, en både i Danmark og internationalt anerkendt økonom og professor, er blevet en central figur i debatten om økonomisk udvikling og bæredygtighed. Med sin innovative tilgang til økonomiske teorier og politikker har han formået at sætte fokus på vigtige emner, der påvirker vores samfund i dag.
Lasse Heje Pedersen har i flere år været en vigtig stemme i medierne og på konferencer, hvor han deler sine forskningsresultater om emner som:
- Bæredygtig økonomi: Hvordan økonomiske modeller kan tilpasses for at fremme bæredygtig vækst.
- Ansvarlige investeringer: Hvordan bidrager investorers fokus på ansvarlige investeringer til den grønne omstilling og løsningen af andre vigtige samfundsmæssige problemstillinger.
- Finansiel stabilitet og likviditet: Ud fra en ny forståelse af hvordan finansielle kriser opstår, hvordan kan likviditeten og den finansielle stabilitet øges.
“Jeg tror på, at økonomi ikke kun handler om tal, men også om mennesker og deres liv,” siger Lasse Heje Pedersen. “Vi skal finde måder at skabe økonomisk vækst, der også tager hensyn til vores planet og vores samfund.”
Lasse Heje Pedersen er også en aktiv skribent og har bidraget til adskillige bøger og artikler, der udforsker komplekse økonomiske emner på en letforståelig måde. Hans evne til at kommunikere komplekse ideer har gjort ham til en eftertragtet taler og rådgiver.
Ph.d.-studerende, cand.scient., Albert Bjerregård Sneppen, The Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet, er modtager af HartmannFondens Diplompris. Prisen er på 150.000 kr. og tildeles yngre personer, der inden for det danske samfund forventes at ville præstere en værdifuld indsats.
Albert Bjerregård Sneppen, født i 1998, er student fra Ordrup Gymnasium i 2017, og uddannet ved Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet i teoretisk fysik, hvor han modtog sin kandidatgrad i 2022. Han blev siden ansat som ph.d.-studerende i astrofysik ved The Cosmic Dawn Center ligeledes ved Niels Bohr Instituttet. Han begyndte at publicere i internationale tidsskrifter allerede i løbet af sine universitetsstudier, og han er i dag i løbet af blot fem år noteret for hele 23 fagfællebedømte artikler og fremstår som et lysende talent i dansk forskning.
Albert Sneppen har beskæftiget sig med astrofysik i mange sammenhænge. Et hovedemne er studiet af observationer af kolliderende neutronstjerner for at bestemme geometrien på den lysende eksplosion, finde og bevise dannelsen af nyfødte grundstoffer og udvikle en ny metode til at måle universets ekspansionshastighed. Ved sådanne kollisioner udsendes gravitationsbølger, intense stråler højenergetisk lys og iturevne fragmenter af stjerner, og i disse fragmenter dannes de tunge grundstoffer i kosmos. Studiet af dette kan bidrage til en bedre bestemmelse af universets alder, til en forståelse af, hvordan tyngdekraften virker i et usædvanligt stærkt regime, og til en afklaring af den astrofysiske oprindelse af de tunge grundstoffer. Studiet kan gøre os klogere på oprindelsen af grundstofferne på jorden, såsom jodet i blod, molybdænen, der kan spalte nitrogen i atmosfæren til organisk brug, eller uran og thorium, hvis radioaktive varme har holdt Jorden beboelig.
Albert Sneppen har et internationalt udsyn. Allerede i 2020 var han på udveksling ophold ved California Institute of Technology (Caltech), og i februar 2024 modtog han et af Uddannelses- og Forskningsministeriets prestigiøse EliteForsk-rejsestipendier, som tildeles nogle af landets dygtigste og mest talentfulde forskere og forskerstuderende. Rejsestipendiet benytter han til at besøge forskningsgrupper i Japan, USA og Europa og dermed udbygge sit internationale forskningsnetværk.
Albert Sneppen har en bred forskningsprofil. I en opsigtsvækkende artikel publiceret i 2022, anvendte han astrofysiske metoder udviklet i studiet af kosmologiens ’Big Bang’ teori til at forbinde global opvarmning og ustabilt lokalt vejr, som et overraskende bidrag til en bedre forståelse af de jordiske klimaforandringer, som vi oplever i dag. Han er også aktiv inden for populærvidenskabelig formidling. Således udgav han i oktober 2024 den anmelderroste bog Sorte huller, som han skrev i et treårigt samarbejde med journalisten Jonas Kuld Rathje. Her fortæller Albert Sneppen om, hvordan han arbejder med og reflekterer over de videnskabelige mysterier, der er forbundet med universets mørkeste og tungeste steder.